Chwast nie taki straszny jak go malują!
Powszechnie chwasty kojarzone są przez człowieka w sposób pejoratywny. Odbierane są jako niepotrzebne szkodniki, które oszpecają wypielęgnowane ogródki. W związku z tym ogrodnicy i właściciele ogródków dekoracyjnych pozbywają się ich tak szybko jak to możliwe. Nawet definicja w Encyklopedii PWN wskazuje, że chwasty „to niepożądane rośliny występujące wśród roślin uprawnych na polach, łąkach, pastwiskach oraz w lasach„. Ten efekt „niepożądania” związany jest stricte z czynnikiem ludzkim bowiem w przypadku środowiska naturalnego, chwasty mają interesujące i ważne znaczenie.
Czy chwasty rzeczywiście są takie złe za jakie są uważane? Nieprzypadkowo dzień 28 Marca został ustanowiony Dniem Doceniania Chwastów. Okazuje się, że chwasty pełnią bardzo ważną rolę w ekosystemie. Niestety przez fakt, że chwasty traktowane są jako wróg ogrodów i sukcesywnie usuwane, to wiele gatunków znajduje się już na liście zagrożonych wyginięciem. Konieczne zatem stało się ustanowienie święta wszystkich chwastów, celem upowszechnienia wiedzy o ich pozytywnym znaczeniu dla przyrody.
Zdjęcie: www.ekokalendarz.pl, dostęp 25.03.2022
Czy wiesz jaką rolę w ekosystemie mają chwasty?
Chwasty stanowią nieodłączną część ekosystemów, pełnią rolę roślin wskaźnikowych. Co oznacza, że po rodzaju chwastów, które rosną na danym terenie, mamy możliwość dowiedzieć się jaki typ ziemi występuje w danym miejscu i jakie właściwości ma gleba. Warto zatem znać się na gatunkach chwastów – ich rozpoznanie w szybki sposób umożliwi identyfikację warunków glebowych. W zależności od gatunku wyróżniamy chwasty, które występują na glebach wilgotnych, inne na suchych lub kwaśnych czy wapiennych. Obok zalet wskaźnikowych, należy wspomnieć, iż chwasty są również przyjaciółmi innych roślin ponieważ wydzielają substancje stymulujące inne gatunki do wzrostu. Ponadto stanowią bazę pokarmową dla owadów zapylających i posiadają właściwości lecznicze. Niektóre chwasty są również jadalne. Od wielu lat wykorzystywane były przez człowieka jako źródło pokarmu, substancje o charakterze leczniczym czy kosmetycznym.
Zdjęcie: www.ekokalendarz, dostęp 25.03.2022
Ciekawostka!
Czy wiesz jak rozróżnić mleczaka od mniszka lekarskiego? Powyższa grafika ukazuje (patrząc od lewa) mleczaka a następnie mniszka lekarskiego.
Te dwie roślinki bardzo często są ze sobą mylone. Powszechnie „dmuchawiec” nazywany jest mleczakiem – co jest błędnym rozumieniem. Przyjrzyj się powyższej grafice i spróbuj dostrzec najważniejszą różnicę. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zauważysz, że kwiatostan rośliny z lewej strony, wyrasta z jednej głównej łodygi – to jest prawdziwy mleczak. W przypadku rośliny z prawej strony wyraźnie widać, że kwiatostan wyrasta z jednego punktu w ziemi, każdy na indywidualnych łodygach – to jest mniszek lekarski. Niezwykle istotna jest umiejętność rozróżniania tych roślin z tego względu, iż mlecz jest trujący a mniszek lekarski jadalny i ma właściwości lecznicze i jest źródłem wielu witamin: A, B, C, D, zawiera wapń i potas.
Dowiedz się o chwastach oraz w jaki sposób możesz wykorzystać moc mniszka lekarskiego:
- https://www.ekokalendarz.pl/wp-content/uploads/pakiet-03-28-Dzie%C5%84-Chwast%C3%B3w.pdf, dostęp 25.03.2022
#pzo #pzogliwice #edukacjaekologiczna #śMietek #gliwiceEKOmentują #zielonegliwice #ekokalendarz