Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności
Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) wyznaczyła 29 września jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności (International Day of Awareness of Food Loss and Waste). Jest to stosunkowo młode święto ponieważ ustalone zostało w 2019 roku a obchodzone jest od 2020.
Według danych ONZ na świecie w skali roku marnowana jest 1/3 wyprodukowanej żywności co jest jednym z czynników napędzających zmiany klimatu. Dzieje się to na każdym etapie wytwarzania i dystrybucji – dotyczy to zarówno gospodarstw rolnych i farm hodowlanych, jak i supermarketów czy restauracji. Duża część wyprodukowanej żywności jest zaliczana jako odpad jeszcze przed trafieniem na sklepowe półki gdyż ulega zniszczeniu i zepsuciu podczas zbioru, transportu lub w trakcie magazynowania, przez co nie trafia do konsumenta finalnego. Jeszcze większa ilość jedzenia jest marnowana na poziomie sprzedaży detalicznej czyli sklepów oraz konsumentów. Woda, energia, pieniądze, paliwo i praca, które były użyte w łańcuchu od producenta do konsumenta zostają zmarnowane co w konsekwencji generuje wielkie straty nie tylko w naszych portfelach ale przede wszystkim nie pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne. Wiele procesów związanych z wytwarzaniem żywności odbija się na kondycji gleby, wody czy powietrza co przyczynia się do przyspieszenia zmian klimatu.
Jakie działania możesz podjąć już dziś aby zapobiec marnowaniu żywności?
- Przede wszystkim na na zakupy idź jak jesteś najedzony – jeśli będziesz głodny to kupisz więcej produktów, których tak naprawdę nie potrzebujesz.
- Stwórz domowe menu na kilka dni z rzędu – będzie Ci łatwiej przygotować listę zakupów.
- Dokładnie zaplanuj listę potrzebnych produktów zanim wybierzesz się do sklepu – to pomoże uniknąć nie tylko zakupu zbędnych produktów jak również zaoszczędzisz paliwo na ponowne dojazdy, kiedy czegoś zapomnisz.
- W każdym sklepie znajdują się półki promocyjne, na których znajdziesz produkty przecenione nawet o 50% ze względu na zbliżający się termin ważności.
- Sprawdzaj daty przydatności produktów we własnej lodówce – korzystaj w pierwszej kolejności z tych o krótkim terminie przydatności tak aby produkty nie wylądowały w śmietniku jak przegapisz ich termin przydatności.
- Jeśli masz za dużo jedzenia, podziel się z innymi, nie wyrzucaj, nie marnuj.
- Zaprzyjaźnij się z zamrażalką – zamrożone produkty nie tracą na wartości a w ten sposób przedłużasz ich żywotność. Możesz też zrobić przetwory w słoikach, zawekować posiłki jeśli za dużo zostanie po obiedzie – wykorzystasz na następny raz. Dobrym sposobem na utrwalenie żywności jest również suszenie – np. suszone owoce doskonale sprawdzą się później jako dodatek do herbaty.
Poniżej możesz również zobaczyć przygotowany przez PZO video materiał z cyklu „Spotkania z Ekologią”, w którym szerzej rozwijamy temat marnowania żywności oraz sposobów na jego rozwiązanie: